keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Avoin kirje uskovaisille


Jumalan terve! Moni on ollut huolissaan uskostani. Työni herätysliikkeessämme kaltoin kohdeltujen auttamiseksi ei ole saanut ihmisiä kehumaan tärkeää työtäni, vaan päinvastoin moni on ollut huolissaan, ettei omakohtainen uskoni mene, kun puutun asioihin "jotka eivät minulle kuulu". 

Jos ja kun väärinkäytöksiä sattuu, niin mielestäni on meidän jokaisen tehtävä auttaa selvittämään asia, ja tukea väärin kohdeltuja. Ei Jumalan sana opeta jättämään sitä vain "joidenkin muiden" tehtäväksi. Jos näin teemme niin olemme kuin pappi ja leeviläinen Jeesuksen vertauksessa laupiaasta samarialaisesta. Tai olemme kuten 30-luvun saksalaiset natsien vallan alla. Suurin osa vain katsoi sivusta ja ajatteli että antaapa toisten hoitaa asiat, jotka eivät meille kuulu. Aivan tosi, ulkoistamalla yksilön moraalinen vastuu jollekin porukalle, niille toisille, on maailmassa tehty ja sallittu äärettömän pahoja asioita. 

En vaadi muita tekemään kuin sen verran mitä jaksavat. Mutta vaadin, että minun ja muidenkin annetaan toimia omantunnon mukaan ja kannustetaan siihen. Se ei voimaa vaadi. Minä en ymmärrä miksi moni yrittää saada minua lopettamaan Jumalan sanan mukaisen toiminnan, väärin kohdeltujen auttamisen ja tukemisen. Miksi minun uskostani ollaan huolissaan? Kukaan minun uskostani huolestuneista ei käsittääkseni ole ollut yhteydessä esimerkiksi SRK:n johtoon ja kysynyt heiltä että miksi he toimivat kuten toimivat. Olisi kai paljon loogisempaa olla huolissaan heidän uskostaan silloin kun he vaikuttavat toimivan vastoin Jumalan sanaa kuin minun uskosta silloin kun minä toimin Jumalan sanan mukaisesti tässä asiassa (vaikka toki muuten toimin väärinkin aivan kuten kaikki ihmiset). 

Minusta ei ole Jumalan sanan mukaista valehdella lähimmäisestä suojellakseen omaa asemaansa, kuten NN:n tapauksessa on käynyt. Minusta ei ole Jumalan sanan mukaista väittää että SRK:lla ei ole osaa eikä arpaa esim. Lempäälän jutussa (pääsihteeri Hänninen näin sanoi Aamulehdessä), kun he todellisuudessa ovat olleet erittäin paljon mukana kuvioissa. Minusta ei ole Jumalan sanan mukaista väittää että SRK:ssa ei tiedetty laajasta pedofiliasta ja väärästä toiminnasta ennen sisäistä selvitystä, kun he ovat tienneet erittäin hyvin siitä jo aiemmin. 

Minusta oli suorastaan pöyristyttävää lukea Päivämiestä sen jälkeen kun tuli julki että Lempäälän ry:n toimista on tehty rikosilmoitus. Päivämies ei todennut tapahtunutta ja kirjoittanut että on hyvä tutkia mitä on tapahtunut ja mahdolliset vääryydet pitää sovittaa maallisen lain edessä. Ei, vaan se antoi Lempäälän ry:n puheenjohtajan (joka on vahvasti mukana vyyhdissä) kirjoittaa kirjoituksen otsikolla "Lempäälässä ollaan hyvän paimenen hoidossa". Heti kun epäillyn väkivallan nimi on jotain muuta kuin pedofilia, niin aletaan toimia tismalleen samalla tavalla kuin ennen. En ymmärrä miten uskovaiset ihmiset sietävät ja sallivat tällaista. Välillä tuntuu että täällä saisi vaikka itse perkele olla johtamassa eikä suurin osa korvaansa lotkauttaisi. 

Uskon mielelläni kaiken sen opetuksen mikä on Raamatun mukaista. Mutta minä olen alkanut miettiä, onko meidän yhteisössämme Raamatulla enää mitää muuta roolia kuin olla rekvisiittana. Meillä ollaan tuhottu lähes koko uskonpuhdistuksen sisältö, eli että hurskaalta näyttävillä teoilla ei päästä yhtään lähemmäksi taivasta ja että uskon merkkinä ei tule vaatia mitään tekoja, ei mitään. Samoin yhteisön sisällä on syntynyt katolisen kirkon mallin mukainen ranking, jossa korkealla olevat saavat tehdä mitä vain, kun taas Jumalan sanan mukaan toimivia kohdellaan kaltoin jos se uhkaa korkea-arvoisten herrojen valtaa. 

Ensimmäisessä Johanneksen kirjeessä tiivistyy koko kristinusko yhdessä virkkeessä: "Tämä on hänen käskynsä: meidän tulee uskoa hänen Poikaansa Jeesukseen Kristukseen ja rakastaa toinen toistamme, niin kuin hän on meitä käskenyt." Minusta meidän pitäisi keskittyä auttamaan lähimmäisiämme. Kuten Luther aikanaan totesi saman asian niin, että itse uskon tulee kohdistua Kristukseen mutta kaiken muun tulee kohdistua lähimmäiseen. Miksi vaadimme uskon merkkinä meikittömyyttä, televisiottomuutta yms. täysin toissijaisia asioita ja sanomme että jos et tee niin tai näin niin Jumala tuomitsee sinut, samalla kun laiminlyömme hätää kärsivän lähimmäisemme, olkoon hän sitten nälkään kuoleva veli Afrikassa tai seurakunnan pahoinpitelemä sisar Suomessa? 

Kun ihmiset alkavat asettaa toisilleen erilaisia kuormia uskon ja pelastuksen edellytyksenä, on lähimmäisen rakkaus ensimmäinen uhri. Siksi Paavalikin vastusti pontevasti jopa ympärileikkauksen vaatimista, vaikka ympärileikkaus on kuitenkin Raamatun alkulehdillä Jumalan ilmoittama vaatimus, eli aivan toisen kokoluokan juttu kuin "uskovaisen ihmisen tunnusmerkit" meidän keskuudessamme. Me olemme vaatimuksinemme joutuneet aika lailla samaan tilanteeseen kuin katolinen kirkko keskiajalla. 

Toivon, että uskovaiset ihmiset keskittyisivät rakastamaan lähimmäistään kuten Raamattu opettaa: (1. Joh. 3:18) "Lapseni, älkäämme rakastako sanoin ja puheessa, vaan teoin ja totuudessa." 

Voimaa tähän löytyisi jos jätettäisiin kaikkinaisten hurskaalta näyttävien mutta turhanpäiväisten vaatimusten asettaminen lähimmäisille. Kuten Paavali neuvoo kolossalaisia: 

"Kukaan ei siis saa tuomita teitä siitä, mitä syötte tai juotte tai miten noudatatte juhla-aikoja ja uudenkuun ja sapatin päiviä. Ne ovat vain sen varjoa, mikä on tulossa; todellista on Kristuksen ruumis. 

Teidän voittajan palkintoanne ei saa riistää teiltä kukaan, joka nöyryyttää itseään kieltäymyksin, vajoaa näkyihinsä ja palvoo enkeleitä. Sellaisen ihmisen tekevät hänen omat tyhjät ajatuksensa ylpeäksi, eikä hänellä ole yhteyttä Kristukseen, päähän, joka huolehtii koko ruumiista ja pitää sitä nivelten ja jänteiden avulla koossa, niin että se kasvaa Jumalan tarkoittamalla tavalla. 

Jos kerran olette yhdessä Kristuksen kanssa kuolleet pois maailman alkuvoimien ulottuvilta, miksi yhä käyttäydytte tämän maailman mukaisesti ja alistutte sellaisiin sääntöihin kuin "älä tartu", "älä maista", "älä kosketa"? 

Tämä kaikkihan koskee sellaista, mikä käytön jälkeen häviää. Kysymys on vain ihmisten käskyistä ja opeista. Nämä omatekoista hurskautta, nöyryyden harjoitusta ja ruumiin kurittamista vaativat käskyt tosin näyttävät viisailta, mutta todellisuudessa ne ovat arvottomia ja tyydyttävät vain ihmisen ylpeyttä."


Jumalan rauhaan!


Yksi uskovainen

3 kommenttia:

  1. Erittäin hyvä kirjoitus! Olen samaa mieltä kanssasi. Arvostan auttamistyötäsi. T. Uskovainen tyttö

    VastaaPoista
  2. Kiitos tästä. Raamatullinen ja ajankohtainen kirjoitus.

    VastaaPoista